Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Les espècies fora de lloc

Dijous 16 Maig 2019 - 11:12

  
Les espècies exòtiques invasores, o fora de lloc, estan de moda. El recent informe de la Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics dóna la veu d’alerta, amb xifres, del procés accelerat d’extinció d’espècies que estem patint. La destrucció de l’hàbitat, la sobreexplotació dels recursos, el canvi climàtic, la contaminació i les espècies exòtiques invasores són els cinc principals problemes per a la conservació de la biodiversitat.

Els efectes negatius d’aquestes espècies ja es coneixien. A nivell normatiu es disposa d’una legislació especifica a nivell de l’Estat (Real Decret 630/2013) així com a nivell de la Unió Europea (Reglament 1143/2014), però cal considerar que no totes les espècies invasores estan incloses a la legislació i que en aquesta figuren espècies que no poden ser considerades com a invasores a Catalunya.   

L’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya també contempla aquesta problemàtica i fa referència, entre d’altres accions, a l’elaboració d’un pla de prevenció i control així com la creació d’una unitat tècnica especialitzada.

El fenomen de les espècies exòtiques invasores no és nou però la problemàtica s’ha multiplicat en els últims anys, principalment per la globalització i el canvi climàtic. De forma continuada es detecten espècies exòtiques però no totes desenvolupen un comportament invasor, és a dir, espècies que produeixen danys, ja siguin ecològics, econòmics o socials o sobre salut humana. Segons dades de l’EXOCAT, s’han detectat fins ara un total de 1.330 espècies exòtiques a Catalunya i, d’aquestes, un 13 % són les que mostren un comportament invasor. Però hi ha espècies bones i dolentes? No. Les espècies mal dites invasores arriben a un territori diferent del seu lloc d’origen principalment associades a activitats humanes. Però pot ser, que algunes d’aquestes espècies invasores estiguin en perill en els seus llocs d’origen. Malauradament moltes espècies han arribat per quedar-s’hi degut a que un cop instaurades és molt difícil erradicar-les. Cal prioritzar la prevenció, principalment, així com la detecció ràpida i la divulgació de la informació sobre aquesta flora i fauna com les millor vies per lluitar contra les espècies exòtiques. L’enquesta realitzada pel Departament de Territori i Sostenibilitat en relació a la situació de les espècies exòtiques a Catalunya en el període 2015-2018 destaca la manca d’actuacions en aquesta línea; només un 0.2% de les actuacions declarades anaven destinades a la prevenció.

Controlar vies d’entrada no intencionada, elaborar estratègies-normatives que siguin realment útils, canviar el xip en relació a les mascotes, el comerç i els alliberaments a la natura d’aquests animals i plantes, fomentar la divulgació i la participació ciutadana, impulsar estudis científics destinats a la gestió i augmentar la col·laboració i coordinació entre administracions així com amb el món científic, son accions a desenvolupar, entre d’altres. Molta feina per fer.

El tema de la Setmana Natura d’enguany, dedicada a les espècies fora de lloc, no pot arribar en millor moment. No és un joc. Us animem a organitzar i col·laborar en totes les activitats que es desenvoluparan. Lluitar contra aquesta problemàtica ens implica a tots i totes i, si estem junts, segur que ho aconseguirem.
 
Sisco Mañas
Tècnic del Servei de Fauna i Flora. DTES. Generalitat de Catalunya

 
Més, sobre...: opinió , setmana de la natura
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies