Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Signatura d'un nou acord de custòdia al Mas Marés (Roses) pel xoriguer petit

Dijous 1 Març 2018 - 17:01

L'acord es va signar entre Paisatges Vius i el Celler Espelt, empresa vitivinícola propietària de la finca de Mas Marés, a Roses. 
El passat 7 de gener va tenir lloc l'acte de signatura d'un nou acord de custòdia del territori, el 17è de Paisatges Vius, en aquest cas per a la conservació del xoriguer petit a l'Empordà en el marc del projecte naumanni100. L'acord, amb una vigència de 10 anys prorrogables, es va signar amb el Celler Espelt, empresa vitivinícola propietària de la finca de Mas Marés, al municipi de Roses.

La finca de Mas Marès
La finca Mas Marés està situada a la comarca de Girona, al municipi de Roses, i té una extensió de més de 170 hectàrees. No obstant, l'acord inclou únicament les 1,3 hectàrees on es realitzaran les actuacions previstes. Tota la finca està inclosa dins els límits del Parc Natural de Cap de Creus i també a la Xarxa Natura 2000 europea.

A la finca Mas Marés s’hi troben representats els hàbitats propis de la muntanya mediterrània: pastures seques, màquies d’estepes i brucs, bosquines de suros i alzines i conreus de vinya i oliveres. Més enllà de les espècies característiques d’aquest tipus d’ambients mediterranis, la finca és d’interès per a la conservació del xoriguer petit (Falco naumanni), un petit rapinyaire migrador que s’alimenta de grans invertebrats i petits mamífers, ocells i rèptils.

          

La propietat
La finca de Mas Marés és propietat del Celler Espelt, una empresa vitivinícola ambientalment molt responsable. Així defineixen la seva finca: “Vinyes vora el mar i dins el Parc Natural de Cap de Creus. Vinyes ecològiques en un projecte que va més enllà de la viticultura, on procurem formar un mosaic on les vinyes es barregin amb els suros, les pastures i les estepes. On el conjunt sigui un ecosistema més madur i un increment de la biodiversitat. Granits, tramuntana i vent de mar, la suma ideal per fer vins ben mediterranis: complexos, intensos i delicats”.

Objectius de l'acord
Donat que l'acord s'ha signat en el marc del projecte naumanni100, els objectius generals de l'acord són els mateixos que els del projecte:
- Crear una xarxa interconnectada de colònies de nidificació segura pel xoriguer petit a l’Alt Empordà.
- Millorar l’hàbitat d’alimentació del xoriguer petit per afavorir les seves preses.

         

Actuacions previstes
Per tal d'assolir els objectius Paisatges Vius durà a terme les següents actuacions a la finca:
- Construcció d’una torre de nidificació pel xoriguer petit. La torre es dissenyarà segons els principis de l’arquitectura ecològica per tal d’integrar-la en el paisatge del Cap de Creus i reduint la petjada ecològica. A més l’edificació es realitzarà amb tècniques i materials propis de la bioconstrucció.
- Millora de l’hàbitat pel xoriguer petit a l’entorn de la torre. El xoriguer petit caça els grans insectes dels espais oberts i, per tant, la millora de l’hàbitat es centra bàsicament en la reducció de la vegetació arbustiva per crear hàbitats herbacis i la recuperació de murs de pedra seca.


Text i imatges > Web de Paisatges Vius
 
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies