Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Crònica de la jornada sobre Sistemes Fluvials Temporals organitzades pel Grup de Treball de Custòdia Fluvial

Dijous 11 Gener 2018 - 16:22

La jornada va acollir més d'una cinquantena d'assistents! 
Els sistemes fluvials temporals (barrancs, torrents, rierols,...), molt abundants a Catalunya i a tot l’arc Mediterrani, han estat històricament menystinguts tot i que tenen un paper cabdal per a la continuïtat fluvial, especialment com a font de sediments i de nutrients, i també com a corredors i connectors ecològics de diferents hàbitats i espècies. Aquests sistemes, tractats tradicionalment com a secundaris, han estat molt modificats per l’home (més inclús que en el cas de rius permanents) i a nivell europeu la directiva marc de l’aigua no ha estat prou efectiva per establir una estratègia coherent de conservació per aquests sistemes naturals.

Recentment però, l’estudi dels sistemes fluvials temporals ha guanyat importància i els treballs relacionats poden ser especialment útils dins de l’actual context de canvi climàtic per poder predir l’evolució d’aquests sistemes i establir quina és la millor estratègia per a la seua gestió i conservació.

Per abordar aquest tema el Grup de Treball de Custòdia Fluvial de la Xarxa de Custòdia del Territori va organitzar el passat 16 de novembre una jornada tècnica sobre aquests sistemes temporals.  La jornada es va realitzar a l’Aula magna del campus Terres de l’Ebre de la URV i va acollir més d’una cinquantena d’assistents de diferents àmbits (tècnics d’administracions, estudiants, gent del tercer sector ambiental, professors...) que van poder participar de les ponències que s’hi van realitzar.

En total es van fer cinc ponències que van abordar diferents aspectes tant econòmics i socials com de diagnosi i caracterització d’aquests sistemes tan peculiars.
 

La presentació de la jornada va anar a càrrec del director del campus Terres de l’Ebre de la URV, Azael Fabregat; i de Pere Josep Jiménez, del Grup de Treball de Custòdia Fluvial. Mentre que la cloenda de l’acte la van fer el president de la Xarxa de Custòdia del Territori, Marc Vilahur i l’Oriol Arola, del Grup de Treball de Custòdia Fluvial.

A continuació podeu veure i descarregar les ponències que es van realitzar:
 
Temporalitat dels rius de les conques internes de Catalunya. Classificació, alteració hidrològica i metodologia per avaluar-los. Carolina Solà - Departament de control i qualitat de l'aigua (Agència Catalana de l’Aigua). Clara Sierra - Máster en Ciència i Gestió Integrada de l’Aigua.

Rius temporals: naturals o degut a l’acció humana? L’avaluació del règim hidrològic com a pas previ a l’avaluació de l’estat ecològic.  Núria Cid Puey - Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals (Universitat de Barcelona).

- Consideracions sobre la vegetació en cursos d'aigua temporals o efímers. Elements per a l'assistència als gestors. Cèsar Gutiérrez – Consultor Ambiental,

Gestió de sistemes fluvials temporals com a ecosistemes únics enlloc de com a ecosistemes de segona classe. Vicenç Acuña - Investigador de l’ICRA (Institut Català de Recerca de l’Aigua)

Regulació dels usos públics en espais fluvials. Consideracions i problemàtiques. Marc Vilahur - President de la Xarxa de Custòdia del Territori.

 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies