Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

El conseller Rull visita finques en custòdia a la comarca de la Selva

Dilluns 13 Juny 2016 - 10:54

Ha conegut de prop diferents experiències de custòdia de la mà de propietaris i entitats.  
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha visitat aquest dissabte diferents iniciatives de custòdia del territori en finques de la comarca de la Selva. Acompanyat de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha fet una visita de camp a la finca de Can Moragues, guiada pel coordinador de la Fundació Emys, Marc Vilahur. Allà ha conegut les experiències de propietaris i agricultors amb acords de custòdia i s’ha trobat amb diferents alcaldes de la comarca que destinen el 0,5% de l’Impost de Béns immobles (IBI) que recapten els seus ajuntaments a la millora del medi natural. És el cas de Maçanet de la Selva, Riudarenes, Riudellots de la Selva i Santa Coloma de Farners. Josep Rull ha felicitat els alcaldes per encapçalar aquesta iniciativa a escala de país, tot destacant que dins la coresponsabilitat que tenim, és bo que els ajuntaments s’impliquin i facin aquest pas.

          

Emys i la tortuga d’estany
Emys és una entitat de custòdia sense ànim de lucre dedicada a la conservació de la natura, en especial de les zones humides i de la tortuga d’estany (Emys orbicularis). Treballa ajudant els actors del territori a fer una gestió sostenible promovent l’agroecologia, la gestió forestal sostenible, l’educació ambiental i l’ecoturisme. La fundació és pionera en el camp de la custòdia. Va signar els primers contractes d’aquest tipus de tot Catalunya l’any 1989. Actualment gestiona més de 1.000 hectàrees i 30 contractes diferents a la plana de la Selva. La finca de Can Moragues és el resultat de la col·laboració de la fundació ambiental Emys i una de social, la Fundació Astres, per crear un projecte d’ajuda a la conservació del territori i a les persones de col·lectius desafavorits. Produeixen melmelades i salses que es poden trobar en botigues ecològiques de proximitat.

Acciónatura, impulsant els boscos terapèutics
El conseller s’ha desplaçat fins al bosc de Can Fornaca, a Caldes de Malavella, on l’entitat Acciónatura té establert un acord de custòdia amb la propietat. El director de l’entitat, Francesc Giró, ha explicat que s’està treballant per implementar-hi un itinerari forestal terapèutic. Aquesta és una nova estratègia de conservació dels boscos madurs i vells, que ofereixen beneficis socials, econòmics i ambientals al territori on s’estableixen. La custòdia del territori és una modalitat de conservació dels valors naturals, culturals i paisatgístics del territori, basada en acords voluntaris entre els propietaris de finques i entitats sense ànim de lucre. En els acords s’especifiquen els objectius de conservació, millora i gestió de les finques o d’elements concrets de gran valor natural, paisatgístic o cultural. Es tracta d’una figura que prové del món anglosaxó i que s’aplica en espais que tenen un interès especial per a la conservació, bé es tracti d’ambients forestals com agrícoles, fluvials, marins o urbans.

Beneficis mutus
Els propietaris dels terrenys i les entitats sense ànim de lucre signen els anomenats acords de custòdia, que solen establir, per escrit i en forma de contracte, una col·laboració continuada entre les parts. Els acords inclouen la durada de la relació i detallen els compromisos, que són lliures i negociables i que poden afectar la totalitat de la finca o només una part. En països com Catalunya, on gran part dels terrenys que cal conservar es troben en finques privades, aquests acords suposen un valuós complement a l’acció de les administracions públiques. És per aquest motiu que el Departament de Territori i Sostenibilitat impulsa aquesta modalitat de conservació.

La Xarxa de Custòdia del Territori és una organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país. Actualment té més de 150 organitzacions associades que es dediquen a aplicar aquesta estratègia innovadora per a la conservació del territori i la seva biodiversitat, basada en la col·laboració de tots els agents de la societat. 


Nota de premsa emesa pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies