Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Crònica de la sortida del Grup de Treball de Custòdia Fluvial a l'estany d'Ivars i Vila-sana

Dijous 7 Abril 2016 - 11:21

La sortida va tenir lloc el passat 1 d'abril i va comptar amb unes vint persones.

El passat divendres 1 d’abril va tenir lloc la primera de les tres sortides tècniques que té previst fer el Grup de Treball de Custòdia Fluvial (GTCF) de la xct aquest any 2016. Concretament es van visitar dos espais aquàtics del pla de Lleida, l’estany d’Ivars i Vila-sana i l’espai natural del Sot del Fuster al riu Segre a Vilanova de la Barca.

A l’estany d’Ivars ens va rebre el gestor de l’espai, Toni Costa, que ens va explicar com es va aconseguir tornar a crear l’estany d’Ivars i Vila-sana, l’any 2005 i com ha evolucionat fins al moment actual la seva gestió. Vam fer un recorregut per l’estany per conèixer de primera mà les accions de gestió i conservació que s’hi ha dut a terme. Vam poder conèixer la gestió del canyissar d’entrada a l’espai, l’equilibri entre la gestió de la pesca esportiva i la conservació de l’estany, l’ús públic que se’n deriva i l’entesa entre els municipis on hi ha l’estany, el consorci de l’estany, el Departament de Territori i els tècnics de l’espai. A la sortida també ens hi va acompanyar Frederic Casals de la Universitat de Lleida que ens va poder explicar quins treballs de recerca s’hi està duent a terme i quines són les principals espècies de peix que hi ha a l’estany actualment.
 


En acabar la visita de l’estany d’Ivars i Vila-sana vam anar cap al riu Segre per visitar de la mà de Miquel Rafa l’espai natural del Sot del Fuster que actualment és gestionat per la Fundació Catalunya La Pedrera. En aquest cas, es tracta de la gestió d’una zona de ribera força extensa en què se’n conserva la seva amplada, els hàbitats naturals i una colònia d’ocells ardèids nidificant molt important. Amb les actuacions de millora i restauració s’hi han fet, s’ha aconseguit reduir l’expansió de la canya (Arundo donax), una espècie vegetal invasora a les nostres riberes i mantenir una zona de canyís de gran valor. També mantenir la colònia de cria d’ocells a través de la creació d’un Refugi de Fauna Salvatge. Tal i com passa a bona part de la conca del riu Ebre, ens van explicar com la gestió de les zones fluvials amb les administracions públiques competents (en aquest cas, l’Agència Catalana de l’Aigua i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre) no sempre són àgils i convé continuar treballant amb elles per millorar-ne la  relació.

Finalment, vam dinar a Vilanova de la Barca on vam fer la reunió del nucli actiu del grup de treball on vam marcar el calendari i els objectius principals del grup de treball per a l’any 2016. També es va acordar la substitució en la coordinació del grup de treball de cara a l’any 2017 que l’assumirà el Grup de Natura Freixe.

 
Més, sobre...: gtcf , custodia fluvial , estany d'ivars
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies