Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Obrint noves portes per a la custòdia del territori.. obrint-nos al Cosmos!

Dimecres 6 Maig 2015 - 09:56

El Monestir de Poblet i la XCT organitzem conjuntament una jornada sobre custodia del territori el proper dissabte 16 de maig de 2015
Amb curiositat i expectació m’endinso al Monestir de Poblet, aquesta abadia tan imponent i majestuosa que em reviu imatges i records de l’últim cop que hi vaig ser de visita amb la família.

Avui tenim una reunió amb el Prior del Monestir, el pare Lluc. I si bé, és per mi habitual realitzar reunions per parlar sobre les oportunitats que ofereix la custòdia del territori, aquesta em fa especial il·lusió! Intueixo que és un pas important per a la custòdia i que s’obre una porta que fa temps que desitjàvem: apropar la custòdia del territori a les comunitats religioses de casa nostra.

Ens han fet arribar l’interès del Monestir de Poblet de fer-se membre de la xct, i de signar acords de custòdia amb entitats locals per a desenvolupar accions de conservació dins del conjunt monàstic i en finques de la seva propietat. És una GRAN noticia!

El Prior ens explica que el Monestir està desenvolupant un projecte integral de servei al país, a la cultura, a la societat, a l’entorn natural i a l’Església, batejat amb el nom de Programa Cosmos Poblet.

Ens explica, amb convicció i cert orgull, com el Monestir de Poblet ha iniciat un procés de canvi, modificació, ampliació i obertura que converteix el Monestir en un espai on la tradició, la sostenibilitat i els valors encaixen formant una unitat entre les dimensions espiritual, cultural, social i ambiental de la vida.

I en aquesta unitat la CUSTÒDIA hi tindrà un paper rellevant! I per mostrar-ho a tot@s aquell@s que tingueu ganes de compartir amb nosaltres aquest pas important per a la custòdia, hem decidit celebrar el proper 16 de maig una jornada sobre custòdia del territori al Monestir.


La jornada servirà per posar en valor el compromís del Monestir de Poblet amb la custòdia del territori, mostrant com les comunitats religioses també poden esdevenir un agent actiu i corresponsable amb la millora dels valors naturals, culturals i paisatgístics del territori. 

Durant la jornada es donarà a conèixer l’estat actual de la custòdia del territori a les comarques de Tarragona, així com algunes de les iniciatives que s’estan duent a terme de la mà d’entitats de custòdia privades, d’ajuntament, i d’empreses.
 
I en Josep Maria Mallarach, consultor del Monestir i membre de la Comissió d’ètica de la XCT,  ens parlarà sobre “La custòdia d’espais naturals al llarg dels segles i la formulació catalana de la custòdia del territori”.
 
Finalment realitzarem una visita pel monestir, joia de l’art medieval cistercenc, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1991, i situat dins del Paratge Natural de Poblet.

… surto de la reunió i respiro profundament... i visc el privilegi de sentir-me part d'aquesta terra, i de posar el meu granet de sorra per poder-la vetllar.

I més enllà dels valors que ja tots tenim clars que ens ofereix el territori, valors naturals, culturals o paisatgístics, penso en els valors de pertànyer, de sentir-nos en pau amb la terra que habitem, de poder assaborir, tocar, olorar, i percebre intensament amb tots els sentits la mare natura... això que sento, en podríem dir els valors espirituals de la custòdia del territori? Se'n parla cada cop més i avui els sento a flor de pell!
 
 
 

 
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies