agenda - Maig de 2011

Maig de 2011

agenda Calendari
Diumenge, 1 de Maig
Hora: Event diario
Lloc: Sala de Cultura de l’Ajuntament de Bellpuig
Resum: Curs d’introducció a la identificació d’ocells
Descripció: Curs teòric i pràctic que permetrà conèixer els ambients esteparis dels secans de Bellpuig, Belianes i Preixana i observar les principals especies d’ocells d’aquets hàbitats.Aquest curs  va dirigit a aquelles persones que vulguin iniciar-se en l’observació dels ocells i en aprendre a apreciar el seu entorn natural.
Dilluns, 2 de Maig
Hora: 16:00 - 17:00
Lloc: Hotel Entitats La Pau, Barcelona
Resum: Sessions de debat Pla de Suport al Tercer Sector Ambiental de Catalunya
Descripció: El Pla de suport del Tercer Sector Ambiental de Catalunya enceta la tercera fase del procés de participació: la recollida de mesures i accions en línia i dues sessions de debat adreçades especificament a entitats ambientals.Des del 15 d'abril i <strong>fins el 15 de maig</strong>, s&rsquo;inicia el per&iacute;ode de presentaci&oacute; de propostes de mesures i d&rsquo;accions per a cadascuna de les l&iacute;nies d&rsquo;actuaci&oacute; ja definides.S&rsquo;organitzen <u>dues sessions adre&ccedil;ades espec&iacute;ficament a entitats ambientals</u> en les que es debatran les mesures i accions vinculades a determinades l&iacute;nies d&rsquo;actuaci&oacute; del Pla:<strong>2 de maig: mesures i accions de les l&iacute;nies dels &agrave;mbits PERSONES/ENTITATS (excepte les l&iacute;nies 5 i 6, de finan&ccedil;ament)

</strong>

11 de maig: mesures i accions dels &agrave;mbits SOCIETAT/MEDI, m&eacute;s les l&iacute;nies 5 i 6 de finan&ccedil;ament.Les sessions tindran lloc a les 16h a l&rsquo;Hotel Entitats La Pau (C/Pere Verg&eacute;s, 1, edifici Piramid&oacute; de Barcelona).


Divendres, 6 de Maig
Hora: 16:00 - 20:00
Lloc: Aula Magna Facultat Geografia, UB, carrer Montalegre, 6, 4a planta Barcelona
Resum: Convenció del Tercer Sector Ambiental de Catalunya
Descripció: <strong>Aula Magna de la Facultat de Geografia i Hist&ograve;ria. Universitat de Barcelona<a href='http://maps.google.com/maps?q=Facultat+de+Geografia+i+Hist%C3%B2ria,+Barcelona,+Espanya&amp;hl=en&amp;sll=41.395999,2.147141&amp;sspn=0.079067,0.153465&amp;ie=UTF8&amp;view=map&amp;cid=17347110084849710344&amp;hq=Facultat+de+Geografia+i+Hist%C3%B2ria,+Barcelona,+Espanya&amp;hnear=&amp;z=16&amp;iwloc=A' target='mapa lloc'>carrer Montalegre, 6, 4&ordf; planta. Barcelona</a><span style='color: rgb(255, 0, 0);'>Important</span>, consulteu el <a href='https://docs.google.com/a/o3sac.org/leaf?id=0B08rNtHvoBHLOTQ3YzU0YWEtMTQzYy00NGY4LWE4MmYtODgyM2QzYTQ2ZDhk&amp;sort=name&amp;layout=list&amp;num=50' onclick='window.open(this.href,'documentconvencioo3sac','resizable=no,location=no,menubar=no,scrollbars=no,status=no,toolbar=no,fullscreen=no,dependent=no,status'); return false'>document previ</a> de la convenci&oacute;.

</strong>

Com us hem anat explicant en els darrers temps la <strong>xct </strong>participa activament del proc&eacute;s de creaci&oacute; de l' <strong>Obrador del Tercer Sector Ambiental de Catalunya</strong> i, per acord del nostre consell de membres, tenim previst adherir-nos al document resultant de la convenci&oacute;, de manera que com a xarxa d'organitzacions ens afegirem formalment al proc&eacute;s. Us animem tamb&eacute; a que la vostra associaci&oacute; o fundaci&oacute; s'hi afegeixi de manera individual. Adreceu-nos qualsevol dubte o comentari en aquest <a href='jpietx@custodiaterritori.org?subject=Comentaris%20Convenci%C3%B3%20Tercer%20Sector%20Ambiental'>correu electr&ograve;nic</a> de la xct.<strong>Programa</strong> (m&eacute;s detallat al web o3sac)16:00 Presentaci&oacute; de la Convenci&oacute;: Or&iacute;gens i visi&oacute; a l&rsquo;entorn d&rsquo;aquesta convenci&oacute;.16:15 Pon&egrave;ncies

&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 1. Les estrat&egrave;gies de les aliances dins dels tercer sector.

&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 2. L&rsquo;experi&egrave;ncia del sector social.

&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 3. &ldquo;El tercer sector ambiental de Catalunya: una decisi&oacute; pel futur&rdquo;17:30 Pausa18:00 Debat - Grups de treball. En aquest espai es discutir&agrave; la proposta de Missi&oacute;, Agenda i la Declaraci&oacute;19:30 Plenari. (Presentaci&oacute; del resultats del debat)


Dissabte, 7 de Maig
Hora: Event diario
Lloc: “La botiga” de Montsonís (la Noguera)
Resum: Curs ICHN: Fotografia de fauna amb control remot
Descripció: <div style='text-align: center;'><img hspace='10' align='left' vspace='10' alt='' style='width: 107px; height: 250px;' src='/mm/image/imgnews/2010_novembre/2010_2011_CCNN_Cursos.JPG' />Professor JORDI BAS, fot&ograve;graf.</div>
Dilluns, 9 de Maig
Hora: Event diario
Lloc: Curs en línia a través d'un entorn virtual d'aprenentatge (EVA)
Resum: Curs online de blocs i eines 2.0 per a entitats
Descripció: Aquest any 2011 xarxanet.org torna a oferir a les entitats sense &agrave;nim de lucre la possibilitat de crear una web 2.0 adaptada a les seves necessitats. El nou curs, que comen&ccedil;a el 9 de maig, compta amb importants novetats!Aquest curs s'ha incl&ograve;s dintre del Pla de Formaci&oacute; del Voluntariat de Catalunya (PFVC). El pla de formaci&oacute; vol millorar la preparaci&oacute; de les entitats catalanes que treballen amb voluntariat en les diferents branques d'acci&oacute;.El curs de blocs i eines 2.0 ajuda a les entitats a crear una web din&agrave;mica compatible amb diverses eines que trobem en la web 2.0, potenciant-la com a eina d'informaci&oacute; i canal de comunicaci&oacute; de la entitats. <span style='color: #339966'>El curs s'adre&ccedil;a a responsables de comunicaci&oacute;, voluntaris i socis que vulguin situar a la seva entitat en la esfera 2.0</span>.Per realitzar el curs, cal realitzar la preinscripci&oacute; omplint aquest <a href='https://spreadsheets.google.com/viewform?hl=ca&amp;authkey=CJu2jUI&amp;formkey=dGZycXNDamtoM1FFNVcxNU8ySmJnVWc6MA&amp;ndplr=1#gid=0'>formulari</a> en l&iacute;nia abans del 3 de maig.
Hora: Event diario
Lloc: Girona
Resum: Curs d'eines de defensa del territori
Descripció: A Girona, del 9 de maig al 4 de juny, dilluns i dimecres de 6 a 9Organitza l'Associaci&oacute; de Naturalistes de Girona amb el suport de la Diputaci&oacute; de GironaLa xct col&middot;labora al curs amb la sessi&oacute; del 18 de maig:<span style='color: rgb(0, 153, 0);'><strong>Cust&ograve;dia del territori: com portar-la a la pr&agrave;ctica a les Comarques Gironines?</strong></span>

Jordi Pietx, director de la Xarxa de Cust&ograve;dia del TerritoriSessi&oacute; en el marc del <a href='/mm/file/mis_c30/Fulleto%20DiGi%20def.pdf'>conveni d'impuls a la cust&ograve;dia del territori entre la Diputaci&oacute; de Girona i la xct</a>Inscripcions fins a finals d'abril. Consulteu <a href='/mm/file/mis_c30/110518_Curs_Eines_Territori.jpg'>aqu&iacute;</a> per a m&eacute;s informaci&oacute;.
Dimecres, 11 de Maig
Hora: Event diario
Resum: Sessions de debat Pla de Suport al Tercer Sector Ambiental de Catalunya
Descripció: <img hspace='10' height='225' align='left' width='300' vspace='10' src='/mm/TSAcat.jpg' alt='' />El Pla de suport del Tercer Sector Ambiental de Catalunya enceta la tercera fase del proc&eacute;s de participaci&oacute;: la recollida de mesures i accions en l&iacute;nia i dues sessions de debat adre&ccedil;ades especificament a entitats ambientals.Des del 15 d'abril i <strong>fins el 15 de maig</strong>, s&rsquo;inicia el per&iacute;ode de presentaci&oacute; de propostes de mesures i d&rsquo;accions per a cadascuna de les l&iacute;nies d&rsquo;actuaci&oacute; ja definides.S&rsquo;organitzen dues sessions adre&ccedil;ades espec&iacute;ficament a entitats ambientals en les que es debatran les mesures i accions vinculades a determinades l&iacute;nies d&rsquo;actuaci&oacute; del Pla:2 de maig: mesures i accions de les l&iacute;nies dels &agrave;mbits PERSONES/ENTITATS (excepte les l&iacute;nies 5 i 6, de finan&ccedil;ament)<strong>11 de maig: mesures i accions dels &agrave;mbits SOCIETAT/MEDI, m&eacute;s les l&iacute;nies 5 i 6 de finan&ccedil;ament.</strong>Les sessions tindran lloc a les 16h a l&rsquo;Hotel Entitats La Pau (C/Pere Verg&eacute;s, 1, edifici Piramid&oacute; de Barcelona).
Dijous, 12 de Maig
Hora: 9:15 - 14:15
Lloc: Santa Coloma de Farners
Resum: Any internacional dels boscos: homenatge amb voluntat o ficció?
Descripció: Aquest 2011 ha estat declarat per l&rsquo;Assemblea General de les Nacions

Unides com l&rsquo;Any Internacional dels Boscos i l&rsquo;Escola Forestal &ldquo;Casa Xifra&rdquo;,

en el seu 25 aniversari, vol sumar-se a aquesta celebraci&oacute;.

M&eacute;s que mai, ens conv&eacute; prendre consci&egrave;ncia que els boscos s&oacute;n part

integrant del desenvolupament sostenible del planeta i aix&ograve; significa

contemplar els beneficis econ&ograve;mics, socioculturals i ambientals que

proporcionen. La finalitat de la declaraci&oacute; &eacute;s promoure l&rsquo;acci&oacute;

internacional a favor de l&rsquo;ordenaci&oacute; sostenible, la conservaci&oacute; i el

desenvolupament de tot tipus de boscos, inclosos els arbres fora d&rsquo;ells.

Aquesta jornada pret&eacute;n reflexionar sobre aquest i altres temes amb la

col9laboraci&oacute; d&rsquo;experts en el m&oacute;n forestal que ens donaran la seva

perspectiva. Esperem que sigui una jornada plural i diversa que ofereixi

diversitat de matisos i que ens apropi una mica m&eacute;s al m&oacute;n forestal en tota

la seva extensi&oacute;.PROGRAMA

Presentaci&oacute; de la Jornada 9.15 h

Sr. Enric Campi i Sampere, director de l&rsquo;Escola de Capacitaci&oacute; Agr&agrave;ria Forestal del DAAM.

Els escenaris forestals previsibles a Catalunya i al planeta. Quines adaptacions s&oacute;n 9.30 h

recomanables per assolir els escenaris m&eacute;s favorables?

Sr. Jaume Terradas, catedr&agrave;tic em&egrave;rit d&rsquo;ecologia de la UAB i investigador del CREAF.

Els recursos i els usos del bosc. Quin valor tenen la tradici&oacute; i la cultura en la 10.30 h

seva salvaguarda?

Dr. Mart&iacute; Boada, professor de ci&egrave;ncies ambientals de la UAB i Premi Global.

Pausa 11.30 h

Bosc i biodiversitat. El paper dels boscos en la conservaci&oacute; de la biodiversitat 12.00 h

Sr. Jordi Sargatal, naturalista i exdirector de la Fundaci&oacute; Territori i Paisatge.

La dimensi&oacute; social del bosc. Quina &eacute;s la percepci&oacute; que t&eacute; la societat actual del bosc? 13.00 h

Dr. Josep Gordi, professor de geografia de la Universitat de Girona.

Fi de la Jornada
Dissabte, 14 de Maig
Hora: 9:00 - 13:00
Lloc: Comajoan (Rupit)
Resum: Sortida d'Orquídies a Rupit
Descripció: Sortida de descoberta d'aquest fascinant grup bot&agrave;nic programada pel dissabte 14 de maig de 2011
Dissabte, 21 de Maig
Hora: Event diario
Lloc: Parc Natural de la Serra de Montsant (plaça de la Bassa, 1; la Morera de Montsant)
Resum: Curs ICHN: Aproximació a la flora i la vegetació de la serra de Montsant
Descripció: <div style='text-align: center;'><img hspace='10' align='left' vspace='10' src='/mm/image/imgnews/2010_novembre/2010_2011_CCNN_Cursos.JPG' style='width: 114px; height: 266px;' alt='' />Professor ROGER PASCUAL, bi&ograve;leg.</div>
Dimarts, 24 de Maig
Hora: Event diario
Lloc: Solsona
Resum: 5è Workshop Interregional: Finançament Europeu, Biodiversitat forestal i prevenció de riscos
Descripció: El Centre Tecnol&ograve;gic i Forestal de Catalunya organitza aquest seminari, que es celebrar&agrave; en angl&egrave;s, en el marc del projecte Intereg <a target='_blank' href='http://www.surf-nature.eu/index.php?id=2&amp;L=10'>SURF&nbsp;Nature </a>en el qual participien socis de 10 pa&iuml;sos europeus diferents. Surf Nature es un projecte que t&eacute; per a i t&eacute; com a objectiu millorar les oportunitats de finan&ccedil;ament actuals i futures per a la conservaci&oacute; de la naturalesa i la biodiversitat a trav&eacute;s dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER).La tem&agrave;tica &eacute;s de gran rellev&agrave;ncia per a directius i &ograve;rgans de govern d'entitats de cust&ograve;dia i antres organismes dedicats a la conservaci&oacute; i us animem a assistir-hi, per explorar noves oportunitats de finan&ccedil;ament que es poden fer m&eacute;s accessibles en els propers anys.Aquest acte comptar&agrave; amb una intervenci&oacute; de Montserrat Mas&oacute;, responsable d'iniciatives de la xct, sobre <span style='color: rgb(51, 153, 102);'>La implicaci&oacute; de les ONGs en la gesti&oacute; de Fons Regionals. </span><span style='color: rgb(0, 0, 0);'>Ara estem recopilant dades, exemples i opinions sobre la tem&agrave;tica, tant de Catalunya com d'altres llocs d'Europa, i qualsevol aportaci&oacute; ser&agrave; benvinguda en aquest <a href='jpietx@custodiaterritori.org?subject=Aportacions%20Seminari%20fons%20europeus'>correu-e</a>.&nbsp; </span>Aneu <a target='_blank' href='http://www.surf-nature.eu/index.php?id=35&amp;L=10&amp;tx_ttnews[tt_news]=65&amp;cHash=efe7dfa9a25569e47053bf2eba79f139'>aqu&iacute; per a m&eacute;s informaci&oacute; i inscripcions</a>. Per inscriure-vos podeu fer-ho al correu-e: rosa.ricart -at- ctfc.es


Hora: Event diario
Lloc: Col·legi d’ Advocats de Barcelona. C/ Mallorca, 283 de Barcelona. Aula 35
Resum: Conferència: 'El sistema d'informació geogràfica registral: efectes jurídics de les bases gràfiques registrals, informació ambiental i territorial associada i desenvolupament de mercats ambientals i territorials'
Descripció:

Conferenciant.- Sr. Oscar-Germ&aacute;n V&aacute;zquez. Vocal de Medi Ambient i Territori, Deganat de Catalunya del Col&middot;legi de Registradors de la Propietat, Mercantils i de Bens Mobles.Adre&ccedil;at a persones que tinguin inter&eacute;s en els aspectes legals i institucionals de la gesti&oacute; del territori, en relaci&oacute; a informaci&oacute; ambiental i desenvolupament de nous mercats territorials i ambientals per integrar aquests aspectes per noves altrenatives de desenvolupament sostenible.La XCT i el Deganat de Catalunya del Col&middot;legi de Registradors de la Propietat, Mercantils i de Bens Mobles mantenen un conveni de col&middot;laboraci&oacute; per a la definici&oacute; de nous models d'acords de cust&ograve;dia d'elevada seguretat jur&iacute;dica. L'assist&egrave;ncia a la confer&egrave;ncia &eacute;s molt recomanada a t&egrave;cnics de cust&ograve;dia i consultors interessats en aquestes noves aproximacions al Registre de la Propietat.Programa i insctruccions per inscriure's <a href='/mm/110525_Conferencia_ICAB_DCRC(1).pdf'>aqu&iacute;</a>.
Dijous, 26 de Maig
Hora: Event diario
Lloc: La Pedrera, Barcelona
Resum: Presentació del llibre Paisatge i Educació
Descripció:
Divendres, 27 de Maig
Hora: Event diario
Lloc: La Rovira (Camprodón)
Resum: Sortida tècnica a la Roureda de la Rovira (Camprodon)
Descripció: <strong><img hspace='10' height='225' width='301' vspace='10' src='/mm/La Rovira 010reduida.jpg' alt='' />

Dia</strong>: 27 de maig de 2011

<strong>Hora</strong>: 15.30h

<strong>Lloc de Trobada</strong>: Font de Sant Patllari, acc&eacute;s des del carrer dels Llandrius.El proper divendres 27 de maig, coincidint amb l'assamblea anual de membres de la Xarxa de Cust&ograve;dia del Territori, es realitzar&agrave; la <span style='color: rgb(0, 153, 51);'>sortida t&egrave;cnica a la Roureda de la Rovira (Camprodon)</span>, a la tarda. La sortida ser&agrave; guiada per Jaume Hidalgo, Cap del Servei de Medi Ambient de la <span style='color: rgb(51, 153, 102);'>Diputaci&oacute; de Girona</span> &ndash; Programa Selvans de reserves forestals. I l'entitat de cust&ograve;dia <span style='color: rgb(51, 153, 102);'>CEA Alt Ter</span> presentaran les seves iniciatives de cust&ograve;dia del territori.La roureda forma part de l&rsquo;actual Xarxa de Reserves Forestals del <a href='http://www.ddgi.cat/web/servei.seam;jsessionid=cd5c82245d57a0c14ad62d82ca84?serveiId=306&amp;nivellId=408&amp;cid=395876&amp;categoriaId=2'>programa SELVANS</a> per a la conservaci&oacute; de la biodiversitat a Girona promogut per la Diputaci&oacute; de Girona.La Rovira &eacute;s un bosc madur i com a tal constitueix un ecosistema singular per les seves caracter&iacute;stiques biol&ograve;giques i per els serveis i valors ambientals que ens proporcionen, &eacute;s excepcionalment ric en biodiversitat i actua com a magatzem de carboni. Per tant &eacute;s d&rsquo;incalculable valor ecol&ograve;gic, forestal i paisatg&iacute;stic. Tant per l&rsquo;escassa pres&egrave;ncia en el territori catal&agrave; de l&rsquo;esp&egrave;cie: roure de fulla gran (Quercus petraea), com per l&rsquo;edat d&rsquo;alguns dels exemplars. Cal no oblidar que la bellesa d&rsquo;aquest indret amb les majestuoses plantes i fonts es complementa amb una fauna molt diversificada.Per commemorar l&rsquo;acte de <a href='http://www.xct.cat/ca/iniciatives/montesquiu10.html'>Montesquiu+10 </a>celebrat el passat 18 de novembre, la xct i l&rsquo;empresa <a href='http://www.cruma.es/'>Cruma</a> van custodiar aquesta roureda, mitjan&ccedil;ant un acord de cust&ograve;dia de 25 anys de durada gestionat a trav&eacute;s del Programa de Reserves Forestals de la Diputaci&oacute; de Girona. Aquest acord t&eacute; com a objectiu preservar el bosc per el seu elevat grau de maduresa i assegurar-ne la seva evoluci&oacute; natural.La <span style='color: rgb(0, 153, 51);'><strong>visita &eacute;s gratu&iuml;ta per&ograve; &eacute;s necess&agrave;ria pr&egrave;via inscripci&oacute;</strong></span> a mcamps@custodiaterritori.org
Dissabte, 28 de Maig
Hora: Event diario
Lloc: Bigues i Riells. Hotel Molí de la Torre.
Resum: II Jornades de Custòdia Fluvial i Participació Social. “Estratègies de recuperació del bosc de ribera”
Descripció: El proper dissabte 28 de maig l'Associaci&oacute; H&agrave;bitats celebrar&agrave; les Jornades sobre Cust&ograve;dia Fluvial i Participaci&oacute; Social amb el t&iacute;tol de Estrat&egrave;gies de recuperaci&oacute; del bosc de ribera. L&rsquo;acte tindr&agrave; lloc a l&rsquo;hotel el Mol&iacute; de la Torre del municipi de Bigues i Riells a les 10h del mat&iacute;.Aquest any, amb motiu de l&rsquo;any internacional del boscos i de l&rsquo;inter&egrave;s particular dels voluntaris i volunt&agrave;ries que participen en el Projecte Rius, les jornades se centraran en la recuperaci&oacute; i gesti&oacute; del bosc de ribera i comptaran amb la participaci&oacute; de professionals i entitats que treballen en l&rsquo;&agrave;mbit de la restauraci&oacute; fluvial, integraci&oacute; paisatg&iacute;stica i cust&ograve;dia del territori.Les jornades s&rsquo;iniciaran amb una presentaci&oacute; institucional. Seguidament es realitzar&agrave; una confer&egrave;ncia sobre les esp&egrave;cies invasores al medi fluvial. Despr&eacute;s d&rsquo;una pausa a mig mat&iacute;, les jornades es reprendran amb una taula rodona on les entitats participants donaran a con&egrave;ixer diferents projectes participatius de millora i recuperaci&oacute; d&rsquo;espais fluvials, com per exemple, el programa de cust&ograve;dia del curs baix del Gai&agrave;, el projecte Fes Viure el Ripoll o el projecte Riberes del Ter. A la tarda, es realitzar&agrave; una sessi&oacute; pr&agrave;ctica al riu Tenes.

<strong>

Data</strong>: Dissabte 28 maig 2011 a les 10h del mat&iacute;.

<strong>Lloc</strong>: <a href='http://www.molidelatorre.cat/' target='_blank'>Hotel Mol&iacute; de la Torre</a>. C/ Cam&iacute; de la Torre s/n. (Bigues i Riells)

Gràcies a PHP iCalendar