Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Ens reunim amb Salvador Esteve, assessor del President Quim Torra, per traslladar-li la situació d'infrafinançament de les entitats ambientals a Catalunya

Dimecres 24 Juliol 2019 - 13:23

Salvador Esteve és la persona designada com a interlocutora amb la XCN per part del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya
 
El passat 5 de juliol la XCN es va reunir amb Salvador Esteve, assessor en l'àmbit econòmic del Gabinet de Presidència, després de designar-lo com a interlocutor per fer el seguiment dels acords presos durant la reunió realitzada el 2018 amb el President Quim Torra. 

Durant la reunió, els representants de la XCN van exposar la preocupació actual  envers a la manca de finançament públic estable de les entitats ambientals per a dur a terme actuacions de conservació de la natura. Una situació d'infrafinançament històrica que posa en risc la supervivència d’aquestes entitats, el teixit social i professional associat, i l’estat de conservació d’espècies, hàbitats i processos ecològics al territori.

Es va analitzar amb detall les dificultats financeres de les entitats ambientals per desenvolupar la seva tasca diària, una tasca imprescindible per a la societat.

Des de l’any 2014 no hi ha hagut cap any en què s'hagin convocat ajuts per a entitats ambientals de manera regular, dificultant la planificació econòmica i d’actuacions de les entitats. La manca de regularitat en la convocatòria d’aquests ajuts ha suposat una disminució del 51% dels recursos percebuts per les entitats. Esteve va agafar el compromís de treballar conjuntament amb la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural per resoldre aquesta qüestió, i garantir que es convoquin en la màxima brevetat possible els ajuts de promoció i consolidació de la custòdia del territori i els ajuts d'actuacions als espais naturals protegits de la Generalitat de Catalunya. 

Respecte a la recerca de fòrmules contractuals idònies que garanteixin ajuts i contractes continuats per a les entitats ambientals que fan gestió o cogestió d'espais o espècies protegides i un suport exprés a la professionalització del tercer sector ambiental, se'ns va remetre al desplegament del Fons del Patrimoni Natural creat per la Llei 4/2017 de pressupostos de la Generalitat de Catalunya, que s'ha de nodrir amb el 50% de la recaptació del nou impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica, i que ha de permetre cercar noves fórmules de cooperació més estable amb el Departament de Territori i Sostenibilitat. 

També es va tractar la situació actual sobre els Fons Europeus en matèria ambiental i les eines per el seu compliment al nostre país. Es va identificar el Fons FEADER, que gestiona el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, com el fons genuí de les polítiques de medi natural i conservació de la biodiversitat. I es va instar a la XCN a estar de manera activa en la presa de decisions del repartiment d'aquests fons per al proper període 2021-2027.

La XCN seguirà treballant amb Salvador Esteve, per tal de seguir incidint en les polítiques ambientals del nostre país i posar en valor la tasca de les entitats ambientals en favor de la conservació del nostre territori i la seva biodiversitat. 
 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies