Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

El Codi civil de Catalunya regula el contracte de custòdia del territori de forma pionera a Europa

Divendres 3 Març 2017 - 11:48

 
El passat  15 de febrer el Parlament de Catalunya va aprovar el Llibre sisè del Codi civil de Catalunya, relatiu a les obligacions i els contractes, que  regula, entre d’altres,  el contracte de custòdia del territori a l’article 623-34. La seva entrada en vigor serà el proper 1 de gener de 2018.

La novetat de la regulació civil del contracte de custòdia té transcendència no només pel reconeixement que suposa cap a la custòdia del territori com a filosofia per a la conservació del nostre patrimoni natural, cultural i paisatgístic, sinó perquè és una regulació pionera a Europa i una fita important per al seu desenvolupament.

Així, s’obre una nova etapa pel que fa al règim jurídic dels contractes de custòdia del territori que tendirà a homogeneïtzar les diferents formes contractuals que utilitzem per a formalitzar els acords de custòdia.  Això sens detriment de la resta d’opcions per a la custòdia del territori que comprèn el dret civil, com els drets reals i l’adquisició de la propietat (donacions, llegats, compravendes).

Estem també davant una novetat a nivell internacional, especialment en l’àmbit de països amb codi civil, on només Chile té aprovada, des de juny de 2016, la  Llei núm. 20.930, que estableix el dret real de conservació ambiental.

Catalunya continua sent, doncs, capdavantera en el desenvolupament d’eines per a la custòdia del territori. Des de la XCT ho celebrem i seguirem treballant per fer avançar la custòdia.  Malgrat la recent aprovació de la nova regulació i que encara no ha entrat en vigor, els models de contractes de custòdia de 2016, que teniu disponibles al web des d’aquesta setmana, ja recullen el sentit d’aquesta novetat legislativa. Durant el 2017 treballarem per adaptar-los formalment.

Finalment, volem fer un agraïment a totes les persones que ens heu acompanyat i acompanyeu en aquest camí, aportant el vostre coneixement i ajudant-nos a innovar, ja que sense vosaltres no hauríem assolit aquesta fita.
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies