Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

DOCUMENTAL del mes: "How to change the world"

Dimecres 2 Març 2016 - 16:37

El documental fa un recorregut pels primers anys de Greenpeace. L’estrena va ser el passat dijous 4 de febrer i des de llavors i al llarg de tot el mes el podreu veure en diversos cinemes de Catalunya. 
El documental del britànic Jerry Rothwell va ser premiat ara fa un any al festival de Sundance, i aporta informació de valor sobre l’entitat ambiental però també del moment històric del seu naixement, ja que el 1971, Vancouver era un centre dinàmic d’estudiants, objectors americans, hippies i ecologistes. Entrevistes, retalls de premsa, fragments de llibres, i la música de Pink Floyd, Joni Mitchell, Leonard Cohen, acompanyen les imatges de primera mà gravades pels pioners de l’activisme ambiental, reconeixibles per les barbes i cabelleres. Centenars de metres de pel·lícules de 16 mm que han estat conservades als arxius de l’entitat a Amsterdam durant 40 anys, i que descriuen moments, no exempts d'ironia, d’aquest grup d’amics canadencs, periodistes, fotògrafs, músics, que el 15 setembre del 1971 a bord del pesquer Phyllis Cormack van salpar cap a Amchitka, a Alaska, per protestar contra una imminent prova nuclear dels Estats Units. Una acció que va ser fallida per al grup, però que va resultar un èxit a causa del ressò mediàtic aconseguit, esdevenint la primera d'una llarga sèrie d’aquelles batalles que ha associat més tard Greenpeace amb les balenes i a les foques.

La dinàmica interna del grup que volia salvar el món

Objecte del documental són també les dinàmiques del grup, els contrastos i conflictes interns entre persones, en un moment en que l’organització creixia, i se li sumaven iniciatives en tot el món, sovint sense cap coordinació. Especial protagonisme té la figura de Bob Hunter, desaparegut el 2005 i considerat l’ànima dels primers anys; el seu llibre "Warriors of the raimbow, a chronicle of the Greenpeace movement", publicat el 1979, ha estat peça important per l’elaboració del film.

 

L’aliança dels mitjans

Bob Hunter, periodista del Vancouver Sun, va ser una figura carismàtica que no va dubtar de la importància dels mitjans per la causa ambientalista. Se li atribueix, de fet, una visió també artística amb una mirada cinematogràfica en la posada en escena i la filmació de les accions, per a utilitzar les imatges com a “bombes mentals” capaces de transformar consciències. Bob Hunter va proposar el terme “Rainbow warrior” per referir-se als activistes de l’organització, i amb el que es va batejar el primer vaixell de Greenpeace (enfonsat pels serveis francesos a Muroroa), inspirant-se en una llegenda índia, segons la qual un dia les races del món s’unirien com un guerrer de tots colors per defensar la Terra.

El Documental del mes és doncs l’oportunitat de conèixer detalls sobre Greenpeace, que porta al seu nom la voluntat d'unir el pacifisme amb l’ecologisme, i ha fet de l’activisme i el ressò mediàtic l’eina per a les reivindicacions ambientals. Una temàtica de plena actualitat, atesa la demanda de major presència de continguts ambientals en els espais informatius, i, alhora, d'una millor manera de comunicar per part de les entitats ambientals.

Text i imatges extrets de xarxanet.org
Més, sobre...: greenpeace , documental
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies