Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

L’Obra Social “la Caixa” i la Xarxa de Custòdia del Territori han presentat projectes pioners de Catalunya de conservació i custòdia del territori

Dimecres 16 Setembre 2015 - 16:08

- Del 7 al 10 de setembre, un total de 20 tècnics i polítics procedents de tota Espanya han conegut experiències pioneres i innovadores en l’aplicació de la custòdia del territori que es desenvolupen a Catalunya en un programa de visites a 6 experiències d’èxit. 

- Gràcies al programa “Tejiendo Redes para la custodia del territorio en España” més de 430 persones s’han pogut formar i especialitzar-se en el foment de la conservació d’espais naturals mitjançant la custòdia del territori.
El projecte té por objectiu impulsar i fomentar la custòdia del territori com a eina de conservació d’espais naturals.  Per assolir-ho, del 7 al 10 de setembre 20 tècnics i polítics procedents d’altres comunitats autònomes d’Espanya han dut a terme 6 visites a experiències innovadores i pioneres a Catalunya.
 
Les 6 visites han permès conèixer de la mà de representants d’entitats de custòdia, ajuntaments i altres institucions, experiències pioneres d’implicació de la societat en la cura del territori: la implicació de 4 ajuntaments en el projecte de restauració fluvial de Riberes del Ter, el Programa Sèlvans de conservació de boscos madurs a la roureda de Llopart (Osona); el projecte d’economia verda i cessió d’una finca per part de l’ajuntament de Riudarenes a la Fundació Emys; el compromís de l’ajuntament de Maçanet de la Selva amb la donació del 0’50% del IBI del seu municipi a la millora del medi natural de finques amb acords de custòdia; el projecte de recuperació de pastures, teixedes i espais oberts del Consorci de l’Alta Garrotxa; la recuperació de peixos endèmics a l’Ametlla de Mar gràcies a la implicació de l’ajuntament amb acord de custòdia amb Paisatges Vius; i el projecte d’ecoturisme i educació ambiental de la Sínia del Gaià a Tamarit.
 
Durant el programa de visites es va realitzar el col·loqui “El model de col·laboració público-privat per la custòdia del territori a l’estat espanyol i a Catalunya”, amb la participació de la Marta Subirà, Directora General de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya i en Víctor Gutiérrez, Coordinador de l’àrea de projectes i LIFE+ de la Fundación Biodiversidad.
 
Podeu consultar la galeria d’imatges dels 4 dies de visites al següent enllaç (A2):
https://www.flickr.com/photos/133544799@N04/albums
 
El programa “Tejiendo Redes para la custodia del territorio en España”
 


El Programa, impulsat per la XCT i l’Obra Social “la Caixa”, i iniciat el juliol de 2014, ha permès desenvolupar durant un any 7 accions de capacitació i foment de la custòdia del territori a Espanya, i  atorgar un valor diferencial i únic a les xarxes i entitats de custòdia, administracions públiques, propietaris i gestors de finques de gran importància natural.
 
Les 6 accions desenvolupades són:
- Intercanvi professional de 6 tècnics de custòdia del territori a entitats i xarxes de custòdia.
- Programa d’apropament institucional entre representants d’administracions territorials i tècnics d’entitats de custòdia. Hi ha participat 198 professionals (repartits en 6 tallers) i s’han realitzat 4 reunions amb tècnics d’administracions i representants polítics.
- Curs online d’introducció a la custòdia del territori amb 118 matriculats.
- 6 Tallers de capacitació desenvolupats en tot el territori, gràcies als quals 208 tècnics d’entitats i xarxes de custòdia s’han capacitat en l’aplicació de la custòdia del territori.
- V Jornades Estatals de Custòdia del Territori, celebrades al Cosmocaixa de Barcelona del 5 al 6 de novembre del 2014, amb la participació de 120 assistents.
- Fòrum online d’experts en custòdia del territori (Helpdesk). Una eina online per resoldre dubtes sobre aquesta estratègia de conservació, gràcies a  un panell d’experts que en formen part.
 
Amb la finalitat de donar a conèixer les accions del projecte i com aquest contribueix a la conservació d’espais naturals, s’ha editat un vídeo divulgatiu: http://www.youtube.com/watch?v=1rv6e8p2tTM
 
Podeu consultar l’informe Layman de resultats del projecte i el seu impacte a: www.custodiaterritori.org/mm/file/iniciatives/tejiendo%20redes%2014-15/Ppta%20LAYMAN%20DEF1.pdf
 
Per a més informació del projecte podeu consultar la seva web: www.xct.cat/tejiendoredes
 
La custòdia del territori i la XCT
La custòdia del territori s’entén com una filosofia per a facilitar les iniciatives voluntàries de conservació de la natura, el paisatge i el patrimoni natural en finques privades i municipals. Són iniciatives en que una entitat de custòdia assessora al propietari per a fer una gestió de la seva finca orientada a la conservació dels seus valors i recursos.
 
La Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) es una organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori a Catalunya. La XCT creu en la necessitat i l’oportunitat de capacitar la societat civil per a que puguin tenir un paper actiu i directe en la conservació del territori.

Persona de contacte: Sandra Carrera, scarrera@custodiaterritori.org -  93.886.61.35 – 605.56.11.37
Més informació a: > http://www.xct.cat/tejiendoredes

 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies