Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

L'Assemblea general modifica alguns aspectes dels estatuts de la xct

Dijous 3 Juliol 2014 - 16:26

El passat divendres 13 de juny, a Viladrau, la xct va celebrar la seva assemblea general i, entre d’altres coses, va modificar alguns aspectes dels estatuts de l’entitat.
 
Una de les novetats és la creació de la Comissió Executiva, com a òrgan auxiliar del Consell de Membres. El Consell és l’òrgan que segueix tenint les màximes capacitats decisòries entre assemblees, però a la pràctica no pot seguir de prop la gestió d’aquestes que en fa l’equip tècnic, de manera que moltes actuacions descansaven exclusivament sobre la figura del director tècnic. Amb la Comissió Executiva es dota la xct d’un espai de treball col·lectiu sobre la gestió de la xarxa, en el qual es troben tot l’equip tècnic (actualment set persones) amb cinc vocals del Consell: la presidenta, el vicepresident, el tresorer i dos més.

Per altra banda la principal figura executiva de la xct segons la versió anterior dels estatuts, el director tècnic, passa a dir-se, amb aquesta modificació, coordinador general, i se li encarrega no només la direcció de l’equip, sinó també la funció de vetllar pel treball en xarxa amb i entre les entitats membres.

En un altre ordre de coses, els Estatuts han aprovat una tipologia dels membres que formen la xarxa, en un intent de clarificar que la xct és una organització que aglutina la diversitat dels múltiples actors que treballen per la custòdia del territori. Aquesta tipologia és la següent:
 
1. Les associacions i les fundacions
2. Les persones, físiques o jurídiques, propietàries i/o pageses de finques en custòdia
3. Les empreses mercantils i les agrupacions d’empreses
4. Els ajuntaments i els consorcis territorials
5. Les administracions i els organismes públics diferents del punt 4
6. Les persones físiques, individualment o en família
7. Les universitats, els centres de recerca i les societats acadèmiques 

Curiosament, entre les 172 entitats i persones membres de la xct, hi trobem exemples de tots els tipus excepte del punt 2, una anomalia que aquesta modificació dels estatuts indica que es vol superar aviat.

Finalment, cal destacar que s’ha introduït formalment en els Estatuts la Comissió Permanent d’Ètica, que ja venia funcionant en virtut d’una decisió anterior de l’Assemblea de la xct.


Sortida tècnica per visitar l'ermita de la Mare de Déu de l'Erola 

Després d’un bon dinar i per pair-lo bé, ens desplacem a mig camí entre Viladrau i Sant Segimon, Parc Natural del Montseny, per tal d'iniciar la sortida tècnica fins a l’ermita de la Mare de Déu de l’Erola, on de la mà del tresorer de la XCT i amfitrió de la jornada, se’ns explica el projecte cooperatiu de custòdia patrimonial entre la Fundació Vincles i el Bisbat de Vic: el Programa EROLA. L’experiència consisteix en la rehabilitació de la masoveria de l’ermita, treball que varem poder veure i del qual vàrem constatar la gran tasca realitzada.
 
La proposta, iniciada el 2010, pretén la realització, sense finalitat lucrativa, d’activitats socioambientals que fomentin la participació col∙lectiva, organitzant camps de treball per a joves a l'època d’estiu; activitats d’aprenentatge i servei amb alumnes durant el curs escolar; un programa de voluntariat en caps de setmana amb públic adult; i activitats de responsabilitat social corporativa amb empreses.
 
La finalitat és crear un nou espai/equipament al Parc Natural, que permeti portar a terme actuacions que ajudin a la inclusió social de col∙lectius vulnerables i en risc d’exclusió social, principalment infants i joves.

 
Enhorabona Fundació Vincles per la feina feta!

               

Autoria 2a imatge> Jesús Ortiz, Associació CEN
 
Comentaris
 1. Jordi Pietx i Colom ( 04/07/2014 01:01:35 )
  Benvolguts membres de la xct i lectors del Custòdia de 30 en 30 i les notícies del web de la xct,

  Com a ex-director de la xct no he opinat ni intervingut en l'activitat de l'entitat. Tanmateix ara em sento en el deure de fer algunes matisacions i donar la meva opinió sobre algunes de les afirmacions que fa la xct en aquesta notícia.

  És totalment fals que com a director de la xct jo portés a terme "actuacions exculsives" sense el coneixement i la decisió del consell de membres de la xct. El registre de correus electrònics (missatges CONSELL XCT), el registre de trucades a membres del consell i les actes de reunions amb les institucions i de l'equip tècnic de la xct permeten constatar que com a director de la xct i durant els 11 anys en aquesta tasca (2003-2014) sempre vaig cercar el maxim diàleg i consulta amb el consell de membres, en especial presidència i vicepresidència, i amb l'equip tècnic de la xct, i durant 2007-2014 amb la llavors directora adjunta de la xct Sandra Carrera. Les decisions i reunions institucionals, la posada en marxa de nous projectes, aliances i col·labracions i altres qüestions clau van ser sempre consultades i es va cercar sempre la màxima participació en la gestió estratègica de l'entitat i la participació de membres del consell de la xct en les reunions institucionals, dins les capacitats de cadascú. Molts presidents de la xct també van utilitzar regularment les "reunions de presidència" conjuntes etre els dos directors, presidencia i vicepresidència, com a espai de diàleg entre consells i també per a decisions estratègiques. Així mateix els membres de l'equip de la xct, de forma rotatòria, han participat de les reunions del consell, i l'equip sempre ha tingut espais de reunió i consulta d'esborranys de plans i propostes en el qual ha pogut contribuir. Per això, insisteixo en dir, es rotundament fals que aquestes actuacions descansessin de manera exclusiva sobre el director.

  La meva opinió, es que la comissió executiva que la xct ha creat suposarà un consell de membres a dues velocitats, en el qual es redueix la participació real de la totalitat de membres del consell en les decisions estratègiques, que passen a ser en mans d'unes poques persones. Val a dir que en qualsevol cas sorpèn que el tresorer, i no el secretari, i "dos més", que no s'anomenen, formin aquesta comissió executiva. 

  També vull remarcar, i en això no donaré arguments perquè crec que tots els membres de la xct teniu suficient informació com per valorar-ho, que com a director de la xct sempre vaig tenir clara la prioritat de "la funció de vetllar pel treball en xarxa amb i entre les entitats membres", i penso que tant jo com tot l'equip tècnic vam intentar sempre fomentar-ho al màxim, a voltes fins en excés.  

  El nom no fa la cosa, i pot optar-se ara per coordinador general, però a mi el Sr. Sergi Marí es el nou director de la xct, la persona que em substitueix en càrrec i funcions per decisió del consell de membres de la xct, i li desitjo tota la sort del món, a ell i al seu equip, en continuació de la direcció i el treball en xarxa en el si de la xct.perquè aquesta funció, que és bàsica per al bon govern d'una xarxa, s'ha vingut assumint a l'equip de la xct des dels inicis, el maig de 2003.

  En un ordre menor, també vull matisar que la Comissió d'ètica no fou una decisió putual de l'assemblea, com ho son aquests canvis d'estatuts, emana del Codi ètic de la xct aprovat l'any 2005 (ho dic de memòria), després de la tasca d'un grup de treball participat per membres de la xct coordinat en el seu moment pel responsable jurídic de la xct. Un exemple més que com a director de la xct no vaig tenir ni mai vaig cercar aquesta condició decisòria única que ara es pretén mostrar. 

  Acabo. Està clar que les persones opinem i veiem les coses cadascú des del seu punt de vista, tanmateix em sembla que el Consell de membres de la xct utilitza unes modificacions estatutàries per a les quals no explica les veritables raons, per posar en dubte la meva tasca com a director de la xct. Ja ho vaig dir en deixar el càrrec, sempre he intentat fer el millor per la xct i crec que fora millor no barrejar la figura del director de la xct amb la nova línia que el consell vol aplicar. Cadascú que assumeixi el què li pertoca, i no busqui excuses en l'altre per justificar-se a si mateix. 

  Jordi Pietx i Colom, director de la xct, març de 2003-març de 2014
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies