Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Crònica de la Sortida Tècnica "Custòdia agrària, un pas més enllà de la producció ecològica"

Dimarts 14 Maig 2013 - 10:55

La sortida s’emmarcava a la Setmana Bio, promoguda pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de promoure l’alimentació amb productes ecològics.

El Grup de Treball de Custòdia Agrària va participar a la Setmana Bio tot organitzant una sortida a finques agràries amb acords de custòdia per promoure les accions de conservació entre els productors ecològics.

A la sortida hi van participar 18 persones, entre elles un gran número de propietaris amb familiars. També hi van participar, directa o indirectament, 4 entitats del grup de treball de custòdia agrària: El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis-Museu del Ter i Paisatges Vius com amfitrions de les visites, i la Fundació Emys i el Consorci de l’Alta Garrotxa aportant propietaris amb acords.

La sortida va ser conduïda per Guillem Mas i Gregori Conill de Paisatges Vius al matí i per Marc Ordeix del CERM a la tarda.

Resum de la sortida

• Visita a les finques de Niubó i Diumeres (Manlleu)
Després de repartir els assistents en cotxes particulars davant la Xarxa de Custòdia del Territori vam anar a la finca de Diumeres, a Manlleu, on els participants van autopresentar-se i vam comentar els seus interessos en la sortida. Tot i que era una sortida pensada especialment per productors ecològics, cap d’ells ho era. No obstant, la majoria eren propietaris de finques, alguns amb acords de custòdia, altres estaven en fase de negociació i altres estaven interessats en conèixer més a fons el tema.
En Joan i la Marta, propietaris de la finca, van explicar com es va assolir l’acord de custòdia amb Paisatges Vius i el seu interès en donar activitat a uns camps abandonats de la finca. Els tècnics de Paisatges Vius van explicar que l’objectiu que es perseguia des de l’entitat era la millora de l’hàbitat agrari per beneficiar les espècies pròpies d’aquests ambients, sobretot el mussol comú.
Combinant els objectius de propietat i entitat es va acordar realitzar les següents actuacions: plantació d’un bosc en devesa d’alzines i roures amb aprofitament tofoner, restauració de marges, creació d’una bassa temporal, instal·lació de caixes niu i col·locació de dispositius d’escapada de la bassa de rec (on vam observar una serp que la utilitzava).
 
Part dels assistents a la sortida i una serp sortint de la bassa de rec pel dispositiu instal·lat

Fent una caminada per visitar les actuacions a la veïna finca de Niubó es van revisar part de les caixes niu instal·lades i els assistents van poder observar una femella de mussol comú covant 4 ous. Es va parlar amb en David Masó, el nou pastor del ramat de 450 ovelles de la finca, sobre detalls del ramat i les pastures, així com la relació amb l’entitat de custòdia. Es van poder observar les actuacions realitzades per Paisatges Vius a la finca, moltes d’elles beneficioses tan per conservar els valors naturals com per millorar l’estat de les pastures pel ramat: instal·lació de tanques per evitar entrada de vehicles a les pastures, construcció de marges de pedra seca per evitar erosió, protecció d’arbres contra el ramat, entre d’altres.
    Caminant per les pastures de Niubó i un mussol comú dins la caixa niu

• Visita a la finca de La Font (Lluçà).
A l‘hora de dinar vam anar cap a la finca de la Font de Lluçà, on el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis-Museu del Ter hi manté un dels primers acords considerats d’elevada seguretat jurídica de l’Estat Espanyol per tal de conservar els ecosistemes humits que acull: torrents, molleres, basses i el pantà de Garet.
Durant el dinar el seu propietari, Pere Garet, explicava que es tracta d’una finca bastant gran (370 ha.) on hi desenvolupa una gran diversitat d’activitats productives i de serveis: carn de xai i vedella ecològica certificada, venda de llenya i biomassa provinents d’una explotació sostenible, conservació de races en perill d’extinció (manté i cria vaques de l’Albera), turisme rural a la casa del Verdaguer, ensinistrament de gossos pastor...
El dinar es va allargar més del previst per les nombroses sol•licituds que hi va haver per repetir de carn ecològica (deliciosa, no cal dir-ho!)... Mentrestant uns núvols que semblaven inofensius al matí van tapar completament el cel i quan iniciàvem la visita al pantà de Garet va caure un diluvi que va obligar a refugiar-nos a la casa de turisme rural del Verdaguer, on Marc Ordeix ens en va explicar els detalls del projecte de recuperació del torrent i el pantà aprofitant els plafons informatius que hi ha instal•lats a la casa. Finalment es va improvisar un petit debat entre els assistents sobre la relació entre custòdia del territori i pagesia en base a l’experiència pròpia i les visites realitzades durant la sortida.
   
Pere Garet explicant aspectes de la finca mentre es dinava
La visita al Pantà de Garet es va substituir per una xerrada al VerdaguerValoració de la sortida

• El públic objectiu principal (productors ecològics) no va assistir a la sortida. La Fundació Emys va fer una ronda de trucades als més de 10 productors ecològics amb qui manté acords de custòdia i va percebre un gran interès per la sortida, però així i tot a cap d’ells els anava bé la data. No obstant, es valora molt positivament el perfil dels assistents, ja que la majoria eren propietaris o familiars de propietaris.
• Els assistents també van valorar molt positivament la sortida, tant per les actuacions mostrades a les finques com per les explicacions sobre la custòdia i els detalls dels acords. Van destacar la utilitat de la custòdia agrària com una bona fórmula per compatibilitzar les activitats agràries amb la conservació dels valors naturals de les finques.
• Molts van demanar quan es tornaria a fer una sortida d’aquest tipus, destacant l’interès de compartir una jornada amb altres propietaris visitant finques en custòdia de la mà dels seus propietaris (no únicament dels tècnics de l’entitat). Consideren que és la millor manera per acabar de convèncer-los de que la custòdia és una bona opció. 
• En aquest sentit, dos propietaris van preguntar amb quines entitats podien posar-se en contacte per establir un acord de custòdia a la seva zona: es tracta d’una finca al Bages i una a la l’Alta Garrotxa.
• Es considera que els objectius de la sortida es van assolir abastament, malgrat que el perfil no era tant de productor ecològic com de propietari.

Text i fotografies: Guillem Mas (Paisatges Vius)
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies