Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Es crea una nova Xarxa de Custòdia a la Comunitat de Madrid i Castilla-la-Mancha

Dijous 7 Febrer 2013 - 16:14

La idea va sorgir a partir d'unes trobades entre diverses entitats de custòdia.


Heliconia S.Coop.Mad és una empresa cooperativa dedicada, entre d'altres, a l'agroecologia, el desenvolupament local i la gestió ambiental del territori, que ha estat beneficiés de la convocatòria d'ajuts de la Fundación Biodiversidad amb el projecte "Red de custodia del territorio de Madrid y Castilla-La Mancha ".

Declarada entitat d'iniciativa social, Heliconia és una organització de caràcter socioempresarial sense ànim de lucre, guiada pels principis i valors de l'economia social i solidària.

Les cooperatives d'iniciativa social són empreses que aposten per una economia centrada en les persones i guiada per principis i valors ètics, solidaris, democràtics i ecològics. Una altra característica diferencial respecte a altres models d'empresa és que tenen restringida la gestió de possibles beneficis econòmics, estant obligades a reinvertir en la pròpia entitat per a la millora dels projectes i serveis que presta, així com les condicions laborals dels seus treballadors / es.

A continuació tobareu una entrevista sobre aquest projecte que ha estat publicada a la web de la Plataforma de Custodia del Territorio.

Què us porta com a cooperativa a interessar en la custòdia del territori? Què voleu i podeu aportar al col·lectiu de la custòdia del territori i al foment d'aquesta estratègia de conservació?

Comencem a dinamitzar projectes de custòdia del territori com a conseqüència de treballs previs amb parcs agroecològics, corredors ecològics i altres processos participatius amb agricultors i pastors. Vam veure que era una eina molt interessant per seguir treballant amb diferents actors socials.

Volem aportar una perspectiva des de l'economia social: és possible compatibilitzar la creació d'ocupació digna i la conservació de la biodiversitat des de projectes concrets i territorialitzats, arrelats en el teixit socioeconòmic rural.

Quins són els orígens del projecte? Com sorgeix la idea? Per què vosaltres?

La idea d'impulsar una xarxa de custòdia del territori a Madrid i Castella-La Manxa, va sorgir a partir d'unes trobades organitzats per la Universitat Politècnica de Madrid i diverses entitats de custòdia en què va participar la Plataforma de Custòdia del Territori. Ens va semblar important que les diverses entitats que fem custòdia en aquestes dues comunitats autònomes creéssim una xarxa que enfortís les entitats de custòdia de les dues comunitats, que servís com a espai de trobada i reflexió, que ens permetés crear sinergies. A més ens permet poder tenir una representació col · lectiva d'entitats de custòdia, amb uns objectius compartits per promoure la sostenibilitat del medi rural, des d'un enfocament socialment més just, econòmicament més solidari i promovent bones pràctiques que permetin conservar el patrimoni natural.

Des Heliconia vam recollir de bon grat el guant de prendre la iniciativa en aquest procés, i mitjançant una permanent consulta i posada en comú de la informació amb les entitats implicades, hem aconseguit l'aprovació i inici del projecte proposat a la Fundació Biodiversitat.

Quins objectius persegueix el projecte? Quins són els seus principals resultats?

Aquest projecte vol contribuir a enfortir la custòdia del territori tant a nivell estatal com a nivell regional a Madrid i Castella-La Manxa. Esperem poder crear una xarxa de custòdia que ens permeti enfortir el treball que portem fent fins ara les entitats per separat. També crearem un web que serveixi de referència per comunicar les novetats, enriquir el coneixement i compartir experiències i iniciatives que aquesta xarxa generi al voltant d'aquesta eina de conservació. A mitjan juny farem un seminari tècnic, que ens serveixi per conèixer altres experiències a nivell estatal d'altres xarxes i on puguin confluir les diverses experiències que es realitzen a Madrid i Castella-La Manxa. Sens dubte, esperem que aquest projecte serveixi com a punta de llança per enfortir una estratègia comuna en favor de la conservació de recursos i valors naturals, culturals i paisatgístics de les nostres comunitats.

La creació d'una xarxa de custòdia és un procés compartit entre diferents persones i entitats. En aquest cas quins altres actors formen part d'aquesta iniciativa?

Formen part totes aquelles entitats compromeses amb aquesta eina conservació, des d'organitzacions conservacionistes i ecologistes, entitats científiques, col·lectius socials i veïnals, ajuntaments o projectes d'emprenedoria sostenible. Mentre s'asseguri una aplicació de criteris de custòdia coherents i participatius, entenem que la pluralitat d'actors implicats serà un senyal de fortalesa i arrelament social.

Per què una xarxa de custòdia del territori que abasta dues comunitats autònomes?

La Submeseta Sud constitueix una entitat biogeogràfica coherent, reforçada per diversos processos de connectivitat ecològica, especialment a nivell hidrològic i hidrogeològic.

A nivell socioeconòmic, la presència conjunta d'una regió altament urbanitzada i una altra amb una important predominança rural suposa una immillorable oportunitat de construir unes relacions "camp-ciutat" des de la complementarietat, i per què no, també des de la sinergia.

Per això, activitats com l'educació ambiental, la creació de circuits curts de comercialització de producció agroalimentària, o el turisme sostenible poden aportar molt a aquestes noves relacions entre l'urbà i el rural, i aquí la custòdia del territori juga un paper fonamental.

Un cop finalitzi aquest projecte Quins seran els següents passos a donar per a la Xarxa de custòdia del territori de Madrid i Castella-La Manxa?

Entenem la construcció de la "Red de custodia del territorio de Madrid y Castilla-La Mancha " com un procés que va començar abans d'aquest projecte i continuarà després del mateix però d'una manera més reforçada.

Esperem que les tasques de difusió del projecte despertin l'interès de més actors socials que potencialment vulguin desenvolupar acords de custòdia. Seguir implicant diferents col·lectius socials serà una de les tasques principals, especialment en sectors com el forestal, fluvial, agrari o cinegètic.

Text > Plataformade Custodia del Territorio


Més, sobre...: xct , custodia del territori , xarxa , madrid , enredan
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies