Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Una tardor intensa per comprometre's amb la custòdia del territori

Dimarts 5 Octubre 2010 - 10:56


Vivim temps complexos i incerts, però de segur que importants per al país, el planeta, i tots plegats. Avui llegia a dos joves opinadors socioambientals catalans que procuro seguir, l'Oriol Lladó i en Sergi Rovira. No us explicaré aquí què deien, seguiu els enllaços, que és interessant, però ambdós respiren grans interrogants davant el futur, i una crida ben forta a fer-hi alguna cosa. La custòdia del territori viu també immersa en els processos socials, i també nosaltres hem de fer coses.

El Govern Espanyol presenta uns pressupostos amb grans retallades en l'àmbit ambiental i el català fixa pressupostos prorrogats, a l'espera d'unes eleccions en plena crisi, de les que esperem com a mínim unes polítiques ambientals clares i amb recursos raonables, i una nova llei de biodiversitat que necessitem amb urgència. Mentretant, les entitats de custòdia, públiques i privades, resisteixen (resistiu) com podeu aquests moments, amb esforç i confiança en la feina que s'està fent. I alhora, d'aquí a pocs dies haurem de mirar cap al Japó, amb l'esperança posada en la 10a Conferencia de les Parts del Conveni de Biodiversitat, tot i que la conferència del clima de Copenhaguen 2009 és un desastrós antecedent.

La xct vol contribuir en tot allò possible, i en els propers mesos esperem contribuir des de diverses accions. Primerament, d'aquí a pocs dies llençarem el primer programa extraordinari d'ajuts a iniciatives de custòdia del territori, que pensem que arriba en un moment clau per a les entitats i propietaris junt amb una acció de difusió massiva de viulaterra.cat, un portal en el qual confiem molt de cara al futur ciutadà de la custòdia. El 18 de novembre -anoteu ja la data!- celebrarem 10 anys d'aquell inspirador seminari celebrat al Castell de Montesquiu, que va fer néixer tot aquest moviment, i justament serà en aquest acte on começarem a mirar més enllà; l'any vinent és el moment en que la xct tornarà a pensar en el futur, i preparar el nou Pla Director xct 2012 que haurà de regir la tasca de tots plegats en els propers anys, juntament amb els convenis amb les institucions que fan possible aquesta realitat que fem entre tots plegats. I, quan encara recordem la intensitat de treball i la il·lusió de Lluçà, 2011 també ha de ser l'any de la VII Reunió de la xct, de la qual esperem donar-vos novetats ben aviat.

La custòdia del territori és important, i vol contribuir a les noves sol·lucions que la societat anhela ara mateix. Comptem amb tú. D'acord amb la terra.

Jordi Pietx, codirector de la Xarxa de Custòdia del Territori


Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies