Titols i resum a tot arreu
Aquesta tertúlia forma part del cicle de tertúlies de la Secció d'Estudis Rurals.

En Vicenç Planas és enginyer Agrònom, especialitzat en Gestió del Medi Ambient per l'ETSEA amb 20 anys d’experiència en els àmbits del desenvolupament econòmic local, la gestió ambiental, la planificació territorial i el sector agrari, executant tasques tècniques i també de coordinació d’equips. És expert en anàlisi i planificació territorial, i ha format part de nombrosos equips redactors de planejament urbanístic, territorial, director i sectorial, coordinant-ne equips responsables de l’avaluació ambiental. Actualment treballa en la dinamització agrària des de la perspectiva de la promoció econòmica i el desenvolupament local.

La tertúlia es realitzarà com sempre al Restaurant l'Antic Forn, C/Pintor Fortuny, 28, a les 20h. Dia 23 de maig

Si us plau confirmeu la vostra assistència per tal de fer la reserva.
 
Data: 23/05/2017
Contacte: Secció Estudis Rurals
Cost: Confirmeu la vostra assistència a gemmafrances.druab@gmail.com
El col·lectiu PatNatCat, integrat per representants de més de cent cinquanta organitzacions del món científic, acadèmic, ecologista, social i professional vinculats a la conservació de la natura, va promoure el 2014 la Declaració en favor del patrimoni natural de Catalunya, reivindicant una acció decidida per aturar i revertir el desmantellament de les polítiques de conservació del patrimoni natural del país. 

La situació que va motivar la Declaració el 2014 ha millorat en alguns aspectes, però segueixen essent vigents la majoria dels requeriments que es plantejaven fa tres anys. És el cas d’alguns aspectes clau de la governança.

Aquesta jornada es planteja per debatre les regles – formals i informals – que regeixen les relacions entre tots els actors que estan implicats en la conservació del patrimoni natural, apel·lant principalment al Govern, com a agent clau. Hi participen experts en conservació del patrimoni, en gestió participativa, i representants de l’administració, de partits polítics, d’entitats ecologistes, d’universitats i centres de recerca, i del sector privat.

PROGRAMA
Ponències
La governança del patrimoni natural a Catalunya. Estat de la qüestió. Xavier Carceller, arquitecte, expert en territori i medi ambient.
La gestió participativa i la cogestió del medi natural. Lluís Pagespetit, pedagog i educador ambiental.
Models de governança inspiradors. Josep Maria Mallarach, geòleg i biòleg, expert en conservació del patrimoni natural.

Taula rodona
- Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat.
- Hortènsia Grau, Catalunya Sí Que es Pot (CSQP).
- Eduard Ariza, Departament de Geografia, Universitat Autònoma de Barcelona.
- Joan Vàzquez, Ecologistes de Catalunya.
- Miquel Rafa, Fundació Catalunya - La Pedrera.

Per a més informació consulteu el Programa de la Jornada 
Data: 24/05/2017
Hora: 17 : 00
Localització: Institut d’Estudis Catalans C. del Carme 47. Barcelona
Contacte: ichn@iec.cat
Cost: Imprescindible confirmació d’assistència a ichn@iec.cat - 933248582
Més info...: Pàgina web de l'esdeveniment
La natura proveeix als nostres pobles i ciutats de béns, serveis i productes que permeten un consum de proximitat, més qualitat i sostenible. Per altra banda la nostra societat valora més tot allò que prové de la natura.

Aquestes dues premisses ofereixen un escenari òptim per a que els municipis puguin col·laborar en, o establir, estratègies de dinamització dels productes que la natura del seu territori ofereix amb l’objectiu d’aconseguir un desenvolupament econòmic més sostenible i un major arrelament de la població en els entorns rurals i forestals.
La jornada que es planteja pretén aprofundir en com la natura es pot convertir en motor de l’economia sostenible dels nostres pobles i explicar diferents iniciatives municipals en les que els ajuntaments han apostat clarament per la dinamització dels productes locals, de la terra, de proximitat i de qualitat.

Aquesta jornada s'adreça especialment a responsables polítics i tècnics dels ajuntaments, de consells comarcals i de consorcis i a tots els tècnics que treballin per a la gestió del territori, promoció econòmica, medi natural, zones rurals, etc.

Programa i Presentacions 
9.30 h RECEPCIÓ DELS ASSISTENTS I LLIURAMENT DE LA DOCUMENTACIÓ 

9.45 h INAUGURACIÓ DE LES JORNADES
Elisabet Ferreres. Alcaldessa de Montesquiu
Valentí Junyent. Diputat delegat d'Espais Naturals i Medi Ambient

10.00 h La natura com a motor de l'economia sostenible
Bernat Vilarasau. Gerent de l’Organisme Autònom de Fires i Mercats de l'Ajuntament de Vic

10.45 h PAUSA – CAFÈ

11.15 h Retorn econòmic dels espais naturals protegits
Miquel Hernandez. Director de Medi Ambient. Institut Cerdà 

11.45 h Impuls municipal global als productes de la terra
Guillem Miralles. Coordinador de la Xarxa Productes de la Terra. Àrea de Desenvolupament Econòmic Local. Diputació de Barcelona.
Laura Megias. Tècnica de Desenvolupament Rural. Consorci del Lluçanès. 

12.15 h Valorització del patrimoni alimentari gràcies a la innovació gastronòmica
Nuria May. Investigadora de la Fundació Alicia
Ajuntament col·laborador de la fundació (pendent de confirmar)

12.45 h Biomassa forestal: una planta d’estella supramunicipal
Gemma Comella. Oficina Tècnica de Prevenció d’Incendis. Diputació de Barcelona
Joan Vila. Alcalde de l'Ajuntament d'Aiguafreda

13:15 h DEBAT
Modera: Lavola

14 h FI DE LA JORNADA

Horari d'inici: 9.30 h
Lloc: Centre de Recursos. Castell del Montesquiu
Organitzadors: Diputació de Barcelona. Àrea de Territori i Sostenibilitat; Àrea de Cultura, Àrea de Desenvolupament Econòmic Local i Direcció de Serveis de Formació
Telèfon: 934 049 300

Inscripcions - L'assistència a la jornada és gratuïta, prèvia inscripció fins el 22 de maig de 2017 (inclòs)
Per a més informació consulteu la pàgina web de la jornada.
 
Data: 25/05/2017
Hora: 09 : 30
Localització: Castell de Montesquiu
Contacte: Diputació de Barcelona
Cost: Gratuït. Cal inscripció prèvia
Més info...: Pàgina web de l'esdeveniment
El Fòrum Europeu sobre Boscos Urbans (EFUF) celebra enguany el seu 20è aniversari a la metròpolis de Barcelona, un congrés obert a investigadors i professionals de l’àmbit internacional interessats en reflexionar sobre les vores del bosc urbà com a espais d’oportunitat per connectar i vertebrar el territori.

Sota el títol “Les vores del bosc urbà. Franges, marges i espais de transició”, posem sobre la taula la rellevància dels boscos urbans i periurbans per construir un paisatge sostenible i saludable. Abordem temes com la connectivitat ecològica, la compatibilitat dels serveis ecosistèmics, la biodiversitat i les pertorbacions, i també temes com el vessant social de la gestió forestal o la planificació de les vores amb relació a la nova cultura del lleure. Per aquest motiu us convidem a participar en el Congrés per abordar plegats les problemàtiques latents en espais de contacte i d’interacció entre dues realitats destinades a conviure; la ciutat i els espais oberts.

Ja pots inscriure't per participar com a ponent o venir com a públic. 

També pots contribuir a l’Atles EFUF 2017, una eina participativa de coneixement compartit sobre boscos urbans. Col·labora compartint projectes, plans i iniciatives sobre les vores del bosc urbà en ciutats europees per elaborar-ne una biblioteca. El comitè científic avaluarà les propostes i es reserva el dret d’acceptació de les mateixes per tal de garantir la qualitat de l’atles, i triarà els projectes més significatius per mostrar-los al fòrum.

Del 31 de maig al 2 de juny del 2017 a Barcelona

Per a més informació visita la web: http://efuf2017.amb.cat/


 
Data: 31/05/2017
Localització: Barcelona
Contacte: Centre Forestal Tecnològic de Catalunya
Telèfon: 973 48 17 52 Ext.: 326
Més info...: Pàgina web de l'esdeveniment
La Setmana de la Natura és una campanya dirigida a promoure activitats a tot Catalunya per conscienciar sobre la importància de tenir cura de la nostra natura i el nostre territori.

Enguany la Setmana de la Natura tindrà lloc entre el 2 i l'11 de juny del 2017. Com en l'edició anterior, la Setmana és organitzada conjuntament entre la XCT i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC).

Totes aquelles organitzacions que teniu previst organitzar una activitat entre aquestes dates, podeu comunicar-nos a mcrespo@custodiaterritori.org i us informarem sobre com incloure aquesta activitat a la Setmana de la Natura.


 
Data: 02/06/2017
Localització: Arreu de Catalunya
Contacte: Xarxa de Custòdia del Territori
As for past editions, the World Conference on Natural Resource Modeling brings together scientists and stakeholders interested in mathematical and numerical modeling of renewable and exhaustible resources. The WCNRM2017 will be a pool for exchanging ideas to help inform management ecosystems, natural resources and their exploitation. One of the WCNRM2017 main goals is to foster cooperation among disciplines of ecology, economics, management, mathematics and computer sciences.

Conference Topics: Forest management, fishery management, farming, biodiversity, water, climate change impacts -Resilience, viability and sustainability, Model-based scenario, Decisions under uncertainty, Resource economics, Ecosystems dynamics, Game theory and strategic interactions, Spatial dynamics. 

6-9 june 2017

Venue: UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA / CAMPUS DIAGONAL – BESOS
Carrer d’Eduard Maristany, 1D - 08930, Sant Adrià de Besòs

For more info visit: www.paucostafoundation.org/nrm2017

Organizers: 
- Pau Costa Foundation
- Universitat Politècnica de Catalunya
- Resource Modelling Association
 
Data: 06/06/2017
Localització: UPC, Sant Adrià de Besòs
Contacte: Pau Costa Foundation
Més info...: Pàgina web de l'esdeveniment