Titols i resum a tot arreu

El dijous 8 de setembre celebrarem la 5a Diada de Tècniques, de 9.30h a 18.30h. La Diada és una jornada dedicada a la formació, la capacitació i el reforçament de les entitats de custòdia del territori. La diada es celebrarà al Mas Quintanes, situat a les Masies de Voltregà, i compta amb el suport d'Unnim Obra Social.

 
Data: 08/09/2011
Localització: Mas Quintanes - Les Masies de Voltregà
Contacte: Montse Masó
Telèfon: 938866135
Més info...: Pàgina web de l'esdeveniment

Els tallers estan orientats a l’aprenentatge de noves eines, recursos i tècniques per a millorar la capacitació i potenciar el treball, així mateix com afavorir l'intercanvi d'experiències i visions entre diferents entitats. Els assistents podran escollir 2 dels 8 tallers que s’ofereixen de manera simultània i que es repetiran matí i tarda. És a dir, cada participant podrà assistir a dos taller diferents durant el dia, un al matí i un a la tarda.

La jornada s’adreça a totes les persones que provenen, actuen, treballen, col·laboren i/o s’impliquen d’alguna manera en la custòdia del territori, ja sigui com a entitat, propietari, professional, voluntari, o de l’administració.

Per a més informació descarregueu-vos el Programa. També podeu trucar, al 93 886 61 35 i demanar per Montser Masó (ext.1) o enviar un correu a mmaso@custodiaterritori.org

TALLERS

1- On i com trobar informació ornitològica útil de cara a la gestió de finques en custòdia
Conductor: Gabriel Gargallo, Institut Català d’Ornitologia

Els ocells són uns dels millors indicadors de l'estat de conservació del nostre territori. Per aquest motiu l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) compta amb un programa de seguiment integrat que permet conèixer l'evolució de la nostra avifauna així com de diversos paràmetres demogràfics i bioindicadors rellevants. La informació que recullen aquests projectes tant a escala local com a nivell de tota Catalunya està disponible a tothom i es pot consultar fàcilment a diversos portals webs especialitzats en la difusió d'informació ornitològica (per exemple, www.sioc.cat, www.ornitho.cat). En aquest taller veurem com podem utilitzar aquestes fonts d'informació de cara a la seva aplicació en la gestió de finques de custòdia.

2- L’estàndard de qualitat en la gestió per la conservació en espais protegits i la seva aplicació en la custòdia del territori
Conductora: Inès Carrillo i Sara Sánchez, Consorci de l’Alta Garrotxa

Europarc-Espanya (www.redeuroparc.org) ha analitzat en els darrers temps les bones practiques i el coneixement sobre gestió per a la conservació d’espais protegits, recollits ara en un estàndard de qualitat. L’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa aplica aquest estàndard en la seva gestió, i concretament en els acords de custodia del territori dels prats de muntanya d’aquest espai. A partir d’aquest exemple coneixerem l’estàndar de qualitat i la manera d’aplicar-lo, pensant concretament en finques amb acords de custodia.

3- Les oportunitats del voluntariat ambiental i el lleure juvenil en la custòdia del territori.
Conductora: Júlia García, Fundació Esplai.

Analitzarem com aprofitar projectes de voluntariat ambiental i activitats de grups d'esplais i l'escoltisme d’èxit garantit, per vincular-los a projectes de custòdia: com organitzar camps de treball, com incorporar la Metodologia Aprenentatge-Servei en els projectes de custòdia, quines col·laboracions podem establir entre les entitats de custòdia, els esplais i els grups d'escoltes, quines relacions hem de mantenir amb les administracions i com hem de gestionar el grup de voluntaris en aquest tipus de projectes.

4- Captació de fons 2.0. Estratègies per accedir a fons privats particulars des de les entitats de custòdia
Conductor: Jaume Albaigès, consultor TIC per a organitzacions no lucratives i autor del blog TecnolONGia.org.

Per guanyar en independència i sostenibilitat, les entitats de custòdia necessiten generar recursos propis més enllà de les subvencions o els convenis amb els grans finançadors públics o privats. Això passa per implicar la ciutadania en la seva actuació, cercant una vinculació esporàdica o un compromís permanent que, entre d'altres, inclogui l'aportació de recursos econòmics. Ara mateix, Internet i, particularment, les xarxes socials constitueixen un espai rellevant en el procés d'acostament i engrescament d'aquesta ciutadania. Al taller exposarem algunes línies mestres a tenir en compte a l'hora de plantejar una estratègia de captació online i veurem eines i bones pràctiques que ens hi poden ajudar.

5- Millorar dia a dia: bones pràctiques a les entitats de custòdia del territori
Conductora: Núria Asensio, La Vola.

Taller pràctic per conèixer la Guia preliminar de bones pràctiques a entitats de custòdia del territori presentada recentment per la xct. Es definiran les bones pràctiques en els aspectes més rellevants de la gestió de la custòdia del territori des de les entitats, com el contacte amb propietaris, l’òrgan de govern, la selecció d’iniciatives, l’equip humà, etc. I es posaran a l’abast les principals eines per aconseguir impulsar el treball de qualitat en les entitats de custòdia del territori.

6- Desenvolupem l’empatia en la custòdia del territori.
Conductor: Jesús Canelo, Professor de Didàctica. Blanquerna – Universitat Ramon Llull.

L'empatia és una habilitat social molt important, que es pot educar, i capacita i fa madurar a les persones en la millora de la gestió de les seves emocions, la comunicació, les relacions socials i la resolució de conflictes amb els altres. Per ser millors persones, necessitem ser més empàtics, tant amb les persones com amb l'entorn que ens envolta. En l'actualitat, la preocupació per al medi ambient, és ampliament extesa, per exemple entre les persones implicades en la custodia del territori, però no culmina necessàriament en adoptar conductes proambientals. El taller proposa desenvolupar una sèrie d'activitats pràctiques entorn la necessitat d'educar i tenir processos empàtics amb l'entorn i reflexionar sobre els criteris que mouen la consciència, l'empatia i el comportament proambiental, amb especial incidència en la custòdia del territori.

7- Sinèrgies, col·laboracions i unions entre entitats de custòdia del territori: dels reptes de la crisi a la necessitat d’economia d’escala.
Conductors: Francesc Giró, Acciónatura; Jordi Pietx, Xarxa de Custòdia del Territori

Catalunya és un país amb una societat civil rica, i l’àmbit de la custòdia n’és un exemple, amb més d’una quarantena d’entitats de custòdia privades, entre associacions i fundacions. Aquesta riquesa es un valor de diversitat i implantació en el territori, que també genera reptes de gestió i competència, que en un moment com l’actual es fan més evidents, davant la migradesa de recursos. La col·laboració entre entitats pot generar major eficiència, crear economia d’escala i garantir la viabilitat dels projectes i objectius de cada entitat, augmentant la massa crítica, la legitimitat i l’impacte social i polític. La fusió entre entitats per generar-ne de més grans i capacitades pot ser un objectiu final del procés?

8- Conservació dels recursos genètics forestals i producció de planta autòctona d'origen conegut. Una visió pràctica per a tècnics de custodia del territori.
Conductor: Miquel Segarra, Forestal Catalana, SA

Una nova realitat social, més sensible pels valors ecològics, exigeix cada vegada més, polítiques encaminades a promoure, preservar i millorar la diversitat genètica dels nostres boscos. La producció i utilització de planta autòctona de qualitat d'origen conegut és una oportunitat a l’abast de les iniciatives de custòdia del territori per tal d'afrontar amb garantia les amenaces que alteren negativament els processos genètics reproductius. Aquest taller pretén que reflexionem sobre aquest conjunt d'amenaces i exposarà la normativa i els conceptes tècnics bàsics relacionats. Així mateix parlarem de quines fases cal seguir per produir material vegetal de categoria identificada i seleccionada, i la manera d’accedir-hi per a propietaris i entitats implicades en la de custòdia del territori.
 

Activitats previstes